Rozvolňování

Rozvolňování

Hurá! I Irsko začalo rozvolňovat pandemická opatření. Pomalu a rozvážně. Rozvolňovací plán má 23 stran a vše bude probíhat v pěti fázích. Naštěstí nám to místní kamarádi poslali pomocí emoji.

To hlavně znamená, že už od úterý zase můžeme k moři!

Sice jenom když je příliv, ale stejně! Ale zase nám zregulovali přístup do parků, od půl druhé do půl čtvrté je to jen pro seniory.

Celé rozvolňování potrvá do půlky srpna, pokud pandemická křivka zůstane i nadále zploštělá. V poslední fázi se mají otevřít i hospody, ale zdá se, že už to nebudou ty typické irské hospody, jak je známe. Takhle nějak totiž vypadá běžná irská hospůdka v pátek večer.

A takhle nějak v jakýkoliv všední den přibližně kolem sedmé.

Je tedy patrné, že nové nároky na “social distancing” (fyzický odstup) dva metry od jakéhokoliv dalšího hosta vyústí ve změnu místní národní hospodské kultury. Zatím se mluví o tom, že budou místa pouze na sezení a žádná živá hudba. No, umíte si to představit? To jsme mohli zůstat v Česku!

Zdroj: Vít Černý / denik.cz

A my jsme skutečně alespoň návštěvu měli naplánovanou a letenky koupené už od Vánoc, kdy jsme u vás byli naposledy a líbilo se nám tam (až na to, že přes svátky bylo skoro všechno zavřené, takže asi tak jako teď). Akorát jsme neprozíravě místo cílového vídeňského letiště zvolili susedské letsiko v Blave. V České republice sledujeme vývoj opatření prostřednictvím Šťastného pondělí a tak jsme pro zprávy ze Slovenska přidali Ťažký týždeň. (Na Spojené státy, pro které Martin pracuje, zase máme Last Week Tonight with John Oliver.)

Nakonec nám v rozhodování, zda letět do Česka, zaplatit za testy výrazně více než za letenky a podstupovat riziko dvoutýdenního domácího vězení, pomohla sama letecká společnost Ryanair tím, že nám let zrušila. Nabídla nám sice změnu termínu, přičemž se vzdala poplatků za přezervaci letenek (ale již ne třeba přerezervaci zavazadel 🤦‍♂️), ale jen do konce srpna. Ale my na srpen už máme jiné letenky, čili nám moc nepomohli. Takže jsme si radostně vybrali možnost požádat o vrácení peněz a už se těšíme, až za pár měsíců budeme nadávat, že letenky kvůli pandemii zdražili, pokud přímo Ryanair nezkrachuje.

Irsko řešilo další závažný problém. Na metrický systém začalo přecházet v sedmdesátých letech, ale zvláště starší občané s tím stále trochu bojují. Například, když se nám narodila dcera, tak se nás všichni ptali, kolik vážila. Naši odpověď v kilogramech se snažili narychlo přepočítat na libry (neplést s měnou, nesnažili se ihned prodat naše dítě). V této situaci je poněkud obtížné přikázat občanům Irska, aby dodržovali odstup dvou metrů (šesti stop). Jiné státy si s tím poradily názorně pomocí zvířat (viz Guatemala a Florida).

Jelikož tady na ostrově nejsou tapíři, krokodýli a díky sv. Patrikovi ani dvoumetroví hadi, všude v parcích jsou nově cedule, kolik teda ony dva metry měří, aby o tom nemohlo být pochyb.

“Co jsou dva metry? Toto jsou dva metry.” Zdroj: irishtimes.com
Zdroj obrázku v záhlaví: Jason Cairnduff, Reuters