Zamčené Irsko

Zamčené Irsko

Irsko už potřetí zpřísnilo opatření v boji proti pandemii. Kromě nejnutnějších cest k lékaři, do lékárny a nakoupit můžeme ještě na procházky dva kilometry kolem našeho domova. To je pro představu asi tak stejně jako skoro celý Hodonín.

Jak jsme psali minule, irský prezident bydlí v tomto našem okruhu, takže k němu můžeme zajít, pokud by nám chtěl zarecitovat svojí nejnovější báseň proti koronaviru. Akorát si nejsme jistí, jestli ji napsal v irštině a pak ji přeložil do angličtiny. Je to umění. A aspoň dělá něco. Zeman žádnou báseň nenapsal, ale asi je to tak lepší.

“Take Care” In the journey to the light,the dark momentsshould not threaten.Beliefrequiresthat you hold…

Zveřejnil(a) President of Ireland / Uachtarán na hÉireann Michael D. Higgins dne Středa 25. března 2020

Tomu všemu předcházelo zveřejnění irského národního akčního plánu v boji proti Covid-19. Má šedesát stránek! Spoiler: prezidentova báseň se do něj bohužel nedostala.

Nová situace nás přiměla i k rozšíření slovní zásoby. Naučili jsme se mimo jiné slovo morgue (márnice). Irsko vyhodnotilo, že jich nemá pro aktuální situaci dost. Ve čtvrtek večer jsme podobně jako ve Španělsku a v Itálii tleskali všem zdravotníkům. Doufáme, že brzy nebudeme tleskat funebrákům.

Podle místních statistik se mimo Irsko narodí ročně jen o něco málo víc lidí s irským občanstvím než přímo tady na ostrově, takže se Irsko velmi zdráhá je všechny vyzvat, aby se vrátili domů. Velká část Irů tu totiž ani nikdy nebyla. Nicméně na šedesát tisíc lidí reagovalo na státní výzvu a přihlásili se do výběrového řízení pro zdravotnický personál. Část z nich jsou doktoři ze zahraničí s irským občanstvím, kteří se vracejí pomoct své zemi. HSE (něco jako ministerstvo zdravotnictví) prý zvládne udělat šest tisíc pohovorů týdně.

Zůstaňte doma, pokud nechcete, aby vám tracheotomii dělal kožař.

V našem povoleném dvoukilometrovém okruhu se naštěstí nachází jak destilérka Jameson, tak pivovar Guiness. Nicméně pozornost celého světa se teď spíš orbací k mexickému pivu Corona.

Mexické pivo není jediná záležitost s nejapným názvem. Irská rocková kapela The Coronas byla vyzvána, aby na příští turné raději jela společně s anglickou hudební skupinou The Vaccines.

Irská pošta An Post se rozhodla věnovat do každé domácnosti dvě pohlednice, které poté zdarma v rámci Irska doručí, aby potěšily prarodiče a příbuzné, které teď nemůžeme navštěvovat. Přemýšlíme, jestli si nějakou adresu prostě vymyslet a potěšit někoho cizího, nebo poslat pozdrav sami sobě.

Stay home, stay safe! // Zůstantě doma, zůstaňte v bezpečí.