Irsko bez Patrika

Irsko bez Patrika

Včera jsme slavili svatého Patrika, teda vlastně neslavili. Všechny slavnostní průvody byly zrušeny, až na jeden malinkatý, který si očividně Uachtarán na hÉireann (irský prezident irsky) nemohl odpustit.

Pravda, vypadá to, že mu Dáil Éireann (čti doyl AIR-ən, tedy irská dolní komora parlamentu) pořádně skrouhnula rozpočet. Mimochodem, pan prezident je náš soused, bydlí asi kilometr od nás.

A teď vážně, v Irsku se v souvislosti s novým koronavirem začínají šířit fake news o tom, že všichni budou muset být povinně doma v karanténě a na ulicích bude jenom armáda. Irsko má jen civilní obranu, ta má asi sedm tisíc aktivních členů a necelé dva tisíce rezervistů. Jelikož Irsko má 29 hrabství, vychází to na přibližně tři sta vojáků do každého. Takže nám sem spíš vtrhne armáda nějakého jiného státu.

A když už mluvíme o té armáde, Real IRA (pravá irská republikánská armáda), která se snaží o sjednocení Irska a Severního Irska, vyzvala nový koronavirus ať do 48 hodin opustí irské ostrovy.

Obrázek: meanwhileinireland.com

Pokud jste nepoznali, že se jedná o parodii, tak si všimněte štítků u článku.

Paniku ve městě člověk zatím zas tak moc nepociťuje, jen jezdí míň aut a vylidnily se jindy přeplněné Luas (místní tramvaje).

Nás k opuštění ostrova a návratu do vlasti vyzvaly česká ministerstva, některá nám dokonce poslala SMS. Pan Havlíček, který aktuálně řídí ministerstva dopravy a průmyslu a zasedá asi ve všech vědeckých radách a výborech, nám po večerech posílá zprávy, ať přijedeme domů.

Ale hned vzápětí to přebila Irská vláda, která zařadila Českou republiku mezi země, kam nedoporučuje jezdit. Nedělní omezení pohybu tomu nasadilo korunu.

Tak my tady asi raději zůstaneme.

Včera večer Taoiseach (čti TEE-shəkh, tedy irský premiér) komentoval aktuální opatření. Říkal, že chápe, že je pro rodiče a prarodiče těžké nevidět svoje potomky. Obrátil se taky k dětem, že mají nechat rodiče na pokoji, když teď musí pracovat z domu, a mají se pěkně učit. Současný stav je podle něj jen ticho před bouří, ale pokud budeme solidární a ohleduplní, tak to spolu zvládneme. Neříkal, že za to může Kalousek a ani že to dělá ze všech nejlíp, takže jsme z jeho přístupu měli o dost lepší pocit, než ze záznamů tiskovek tam u vás.

Snad se zase ozveme, přejeme vám pevné zdraví (a nebo aspoň hladký průběh).

Zdroj obrázku v záhlaví: independent.ie