To nejlepší z irského sportu

To nejlepší z irského sportu

Tenhle příspěvěk není určený jen milovníkům sportu, ale i těm, kdo se mu snaží aktivně vyhýbat.

Když někdo běží, běží na pole

Běhání se tak úplně neřadí mezi kolektivní sporty, ale když jsem začínal víc běhat v Praze, klidně bych ho tam zařadil. Všichni na sebe mávají a ti, kteří zrovna ví, kde mají své plíce, se snaží i usmát. V Českých Budějovicích se na mne dívali divně, když jsem spoluběžce kolegiálně zdravil. V jihomoravském Hodoníně si na mne ukazovali prstem, co to jako dělám. Tam se asi běhá jen do vinohradu.

V Dublinu běhají skoro všichni a to skoro vždycky. Výmluvy na déšť nebo teploty pod deset stupňů by totiž platily asi tak… většinu roku.

Nicméně se tu nezdraví, i když čekám, kdy si na mne začnou ukazovat, protože všichni domorodci běhají v kraťasech a tričku (v zimě maximálně s dlouhým rukávem) a já mám většinou tak tři vrstvy funkčního oblečení a nevyhnu se často ani rukavicím.

Naštěstí jsou tu všichni tolerantní vůči teplotně nepřizpůsobivým menšinám.

Famfrpál (Quidditch)

I pokud nejste milovníci světa Harryho Pottera, možná jste někdy šli kolem hřiště, kde skupina lidí běhala s nějakou tyčí mezi nohama a nebylo úplně jasné, podle pravidel jakého sportu hrají.

Tak to je prosím famfrpál, který se z fiktivního sportu materializoval i do mezinárodního mistrovství. Přestože loni Česká republika skončila lépe než Irsko, zdáse , že v Irsku má tento sport trochu větší tradici. V jednom dublinském parku se hraje každou neděli v poledne. Ale pořád nevím, jestli chci jíst fish & chips a dívat se na něco, z čeho by měl Freud bezesporu radost.

Gaelic Footbal

Galský fotbal je sport, o kterém jsem si dlouho myslel, že taky patří mezi sporty vymyšlené. Je to vlastně kombinace fotbalu, basketballu a rugby. Škoda jen, že se to nehraje na ledě.

Popularita tohoto sportu je v Irsku obrovská, nicméně údajně má velký komunitní rozměr. Všechny finanční příjmy putují zpět do místních klubů, podpory dětské sportu a rozvoj v lokálních centrech.

Hurling

Podobně komunitní rozměr by měl mít i Hurling – údajně nejrychlejší hra, která se odehrává na trávě. Pro změnu se jedná o kombinaci lakrosu, baseballu a pozemního hokeje.

Pólo

Kousek od našeho domu je takové zvláštní oválně hřiště. Dlouho jsem si myslel, že slouží pro závody v běhu, protože přesně to tam hodně lidí včetně mne chodí dělat. Nicméně nedávno mne tam předběhl kůň a jeho jezdec poté ze sedla odpaloval ze země míček. A tím jsme u dalšího sportu, kterým je pólo.

Road Bowling

Asi byste řekli, že bowling tu bude stejný. Navíc, kvůli již mnohokrát zmiňovanému proměnlivému počasí je tento sport díky indoorovému charakteru pro Irsko takřka idealní. Ale kdepak. V Irsku se hraje Road Bowing, což je vlastně kombinace bowlingu a golfu, která se hraje jak jinak než venku na vesnických silničkách a to za každého počasí.

Golf

Když už jsme u toho golfu, ten je tu také velmi populární. Jenom kolem Dublinu je asi dvacet golfových areálů. Osobně bych hádal, že díky místnímu častému silnému větru od moře může být hra velmi zajímavá.