Chicago

Chicago
Byli jsme na výletě. Nebyl zas tak velký, jak by se z názvu mohlo zdát, ale i tak to byl náš největší výlet, který jsme tady v Irsku zatím podnikli. Vyjeli jsme si do vesnice, která se jmenuje Clara. Takových vesnic je tu asi šest, je to celkem populární jméno. Nám se taky líbí.
Na ceduli je napsáno: Udržujte Kláru čistou

Nejeli jsme tam proto, že je Klára takový narcis a chtěla jet někam, kde se to jmenuje jako ona, ale proto, že její kolegyně Janine vystupovala v muzikálu Chicago. V pátek večer jsme si dali sraz u Kláry v práci, Janine nás naložila do své zelené rachotící káry a za hodinu jsme byli v hrabství Offaly, v naší cílové vesnici. Ubytovali jsme se v bývalém cukrářství u paní Karolíny a vyrazili za hudebním zážitkem. A bylo to překvapivě dobré, jelikož tahle místní muzikálová společnost před dvěma roky vyhrála dost peněz za muzikál Cats, čili Kočky. Měli tudíž letos dost peněz na velice pěknou produkci, kvalitní zvukovou techniku a spoustu kostýmů. Příběh muzikálu je prostý: pět vdov vlastní rukou se snaží dostat z vězení. Víc pro jistotu neprozradíme, abychom někoho nepřipravili o zážitek. Účinkovalo tam přibližně 50 zpěváků a tanečníků a hrál jim k tomu dvanáctičlenný orchestr. Nemáme muzikály nijak zvlášť rádi, ale bylo to povedené. A pak jsme zašli do nedaleké hospody na pár pint.

V sobotu ráno jsme se společně vydali do nedaleké vesnice na snídani. Klára poprvé vyzkoušela britskou snídani – párky, vajíčka a fazole. Neměla hlad asi do tři odpoledne. Po jídle jsme vyrazili do nedaleké čokoládovny na další kávu a pár pralinek, jelikož předchozí večer byl prostě náročný. A pak konečně na výlet k vodopádu. Všimněte si, že voda na fotkách je trochu do hněda. To dělá ta rašelina, které je tu spousta, většinou ji suší a používají k topení.

Naše další zastávka byla v městečku Tullamore. Jo, to je přesně to místo, kde se dělá tullamorka. Už na destilování mají nové prostory, ale my jsme si šli prohlídnout ty původní v centru. Paní s příšerným přízvukem odemlela průvodcovský text takovým tempem, že nebýt Klářiny zkušenosti s průvodcováním v pivovaru a faktu, že whiskey je v podstatě akorát destilované pivo, moc bychom toho nepochytili. Dostali jsme ochutnat tři druhy tullamorek, nejstarší byla asi dvanáctiletá. Bylo to tam pěkné, ale příště bychom zvolili nějaký méně proflákly podnik, jelikož máme raději osobnější atmosféru. A navíc už víme, která irská whiskey je nejlepší. A druhou nejlepší máme doma, takže ji klidně můžete přijet ochutnat.

Po prohlídce jsme se prošli po tullamorském městském parku směrem k vlakovému nádraží. Drážní zaměstnanec nám hned u dveří pomohl vybrat nejlevnější variantu jízdenky. Prostě nám prodal lístek do vesnice asi 20 kilometrů před Dublinem a fixou na něj dopsal, že je to ok a platí až na dublinské hlavní nádraží Heuston, takhle hodní lidi tady jsou. Cesta venkovským středozemím je půvabná, všude samé plůtky, krávy a ovce s jehňátkama. Máme tady ještě hodně co objevovat.

OK pro cestu až na heustonské nádraží